Så använder du din nya elsparkcykel

Genom att ta hand om din elsparkcykel kommer den att fungera optimalt och hålla längre. Här berättar vi hur du går till väga.

När du packat upp din nya elsparkcykel bör du genomföra en säkerhetskontroll av den. En säkerhetskontroll innebär att du går över alla skruvar och bultar och kontrollerar att dessa sitter som de ska.

Kontrollera lufttrycket

Därefter råder vi dig att kontrollera lufttrycket innan första åktur. Vi rekommenderar ett lufttryck på mellan 3 – 4 bar (40 – 60 psi). Till hjälp kan du använda en cykelpump eller en elkompressor. Detta är en viktig åtgärd eftersom du med rätt lufttryck minskar risken för punkteringar. Du får också ökad körkomfort, bättre acceleration, klättringsförmåga och räckvidd.

Vi rekommenderar också att du använder hjälm när du cyklar.

Kom ihåg att läsa igenom bruksanvisningen för din elsparkcykel, där hittar du mycket nyttig och värdefull information om din produkt.

Laddning av elsparkcykel

Spara pengar genom att ladda elsparkcykeln när elen är billigast. När du ska ladda elsparkcykeln rekommenderar vi att detta inte görs på natten när du sover, även om det är då elen är som mest prisvärd. Detta för att man inte ska lämna laddningen av elsparkcykeln obevakad.

Du kan istället köpa en timer från exempelvis Biltema. Då kan du ställa elsparkcykeln på laddning så att den laddas den tid den behöver, samtidigt som du är säker på att den inte laddas medan du sover.

 

Regler elsparkcyklar

Fartgränsen för elsparkcyklar är 20 km/t, max nominell effekt 250 watt. Det är olagligt att trimma sin elsparkcykel.

Om du har använt produkten på vägar och gångvägar som är saltade är det mycket viktigt att använda saltborttagare eller liknande för att förhindra att produkten korroderar, dvs. rostar. Viktigt att veta är att alla skador som tillkommer på grund av salt täcks inte av garantin.

 

Lagring av elsparkcykel

När du förvarar elsparkcykeln under en längre tid är det viktigt att du:

  • Förvarar den på en torr plats som håller en temperatur mellan 5 och 25 grader
  • Undviker att batteriet går under 10%
  • Underhållsladdar batteriet till 80% minst en gång i månaden

 

IP-certifiering

De flesta elsparkcyklar är IP-certifierade. Även om elsparkcykeln är IP-certifierad rekommenderar vi att du undviker vattenpölar och kraftigt regn. Om din elsparkcykel får en yttre skada i form av sprickor eller liknande kommer detta att påverka produktens vattenresistens. 

 

Relaterade artiklar
Så väljer du rätt: el-sparkcykel
Reparation av din el-sparkcykel


Relaterade artiklar elcykel
Så väljer du rätt: elcykel
Så använder du din nya elcykel
Reparation av din elcykel