Resa kollektivt med elsparkcykel - detta gäller

Elsparkcyklarnas population har växt markant för varje år, något som skapat nya regler i kollektivtrafiken. För allas trevnad och säkerhet är det viktigt att du håller dig uppdaterad vad som gäller om du vill resa kollektivt med din elsparkcykel. Här får du lite hjälp på traven.

Får jag ta med min elsparkcykel på:

Tåget?

Ja, du får ta med din elsparkcykel på tåget, perrongen och i biljetthallen, så länge den är hopfälld och högst 120 centimeter i hopfällt läge. Den räknas då som handbagage och får tas med på tåget i mån om plats. Den hopvikta elsparkcykeln ska placeras i bagagestället eller vid dina fötter. Den får inte placeras på hatthyllan och du får inte ladda litiumbatteriet ombord.

Spårvagnen?

I exempelvis Göteborg får du ta med dig din elsparkcykel gratis i mån av plats, men hopfälld och förvarad i en transportväska. Fråga gärna personalen ombord var du lämpligast kan förvara fordonet.

Bussen?

Reglerna är desamma som för spårvagn; du får ta med dig elsparkcykeln i mån av plats, men hopfälld och max 120 centimeter hög, förvarad i en transportväska. Det är i de allra flesta fall gratis att ta med den på bussen.


Tunnelbanan?

Nej, de nya reglerna säger att elsparkcyklar är helt förbjudna i tunnelbanan, på grund av att de på platser som just tunnelbanor kan leda till allvarliga olyckor.

Färjan?

På vissa linjer får du ta med elsparkcykel, på andra inte. På de färjor där du får, ska elcykeln ställas på fördäck eller enligt däckmans anvisningar. Om fordonet överstiger 190 x 70 centimeter klassas det som skrymmande gods och innebär en extra avgift.

Det finns linjer som betraktar elcyklar som farligt gods, som inte har plats för dem och vissa öar har till exempel cykelförbud. Det är därför viktigt att du kollar upp vad som gäller för just den färjan du ämnar resa med.

Reglerna om att färdas med elsparkcykel uppdateras ibland och kan variera från stad till stad. Håll koll på vad som gäller!

Bag för elsparkcykel

Givetvis har vi en smidig transportväska för din elsparkcykel, perfekt när du ska resa med den kollektivt.

––> Köp transportväska

transportväska för elsparkcykel