Elcykel
Elcyklar, eller elektriska cyklar, har revolutionerat vårt sätt att tänka på cykling, särskilt för dem som vill njuta av friluftslivet utan stora fysiska ansträngningar. I vårt sortiment av elcyklar hittar du bland annat flera testvinnare och oslagbara priser. Du får också fri frakt på alla elcyklar!
Filter
Typ av elcykel
Tillverkare
Pris
Optimal Räckvidd
Vridmoment
Batteristorlek
Bagageplatta
Material
Till salu
Skärmuppsättning
Kategori
RECENSIONER
Se vad våra 260.000+ kunder tyckte om oss
E-Wheels har inga processer eller rutiner för att säkerställa att recensionerna ovan (Prisjakt, Google, Lipscore, Trustpilot), kommer från konsumenter som faktiskt har köpt eller använt produkterna.
5 skäl att välja en elcykel
Perfekt för dig som pendlar – Den tar lite plats i trafiken, du slipper bilköer och du behöver inte hålla koll på tidtabellen. En elcykel tar dig dit du ska, smidigt och enkelt i en hastighet upp till 25 km/h.
Ekonomiskt – Om du jämför driftkostnaderna med exempelvis en bil eller kollektivtrafik är driftkostnaden för en elcykel mycket låga. Det enda du betalar för efter köp är elkostnaden för att ladda batteriet och eventuella reparationer.
Miljövänligt – En elcykel ger noll utsläpp i miljön och är därför ett mycket miljövänligt val. (Kom ihåg att återvinna batteriet rätt efter användning.)
Ger motion och frisk luft - Alla kan ha glädje av en elcykel; barn som vuxna, unga som gamla. Elcyklar har ingen åldersgräns. De ger dig motion, du kommer längre sträckor tack vare motorassistansen och kan uppleva nya platser som du kanske inte hade sett om du tagit bilen.
Ingen trafikförsäkring - Eftersom elcyklar räknas som cyklar och inte motorfordon (då du själv trampar för fart) krävs inte någon trafikförsäkring eller fordonsregistrering. (Detta gäller elcyklar med laglig maxeffekt om 250 W, maxhastighet 25 km/h.)
Vad är en elcykel?
En elcykel är i grund och botten utformad som en vanlig cykel, med skillnaden att den också består av en elmotor, batteri, display och elsystem, så att du får assistans när du behöver.
Motor
Det är med hjälp av en elmotor som du får den bekväma assistansen när du till exempel cyklar i backar eller fraktar tungt. Det finns nämligen en sensor som uppfattar när du behöver extra kraft (du måste trampa för att assistansen ska slås på). På en elcykel behöver du precis som på en vanlig cykel fortfarande trampa för att ta dig framåt, att man inte får motion med en elcykel stämmer alltså inte alls, däremot gör assistansen att du får mer kraft att ta dig från A till Ö.
Elmotorn på en elcykel kan vara placerad på tre olika ställen.
Framhjulsmonterad motor. En motor som är framhjulsmonterad (s.k. navmotor) är ett billigare alternativ, men har nackdelarna att det vid halt eller grusigt underlag ger sämre grepp och mindre kraft i backar. Denna placering kräver också mer underhåll än en centermonterad motor.
Bakhjulsmonterad motor. Sportcyklar är ofta utrustade med bakhjulsmotor, särskilt som cykeln blir extra effektiv i uppförsbackar, men för vardagspendlaren innebär det fler nackdelar än fördelar. Cykeln kan bli alltför baktung och det kräver mer underhåll eftersom dessa cyklar ofta är utrustade med utvändigt gear. En bakhjulsmonterad motor passar däremot bra på ellastcyklar, som är naturligt framtunga.
Centermonterad motor. När motorn är centermonterad, vanligen monterad mitt på ramen, får elcykeln en bra viktfördelning och en jämn dragkraft. Det gör att du får full kraft från motorn, optimal kraft i uppförsbackar och placeringen gör det lättare för dig att byta slang och däck. Centermonterad motor är det dyraste, men också det bästa och mest långsiktiga alternativet.
Batteri
Batteriet ser till att motorn får ström. Ett batteri består av olika mängd effekt/batteristorlekar, som mäts i wattimmar (Wh), som i sin tur beräknas på antalet Ah (amperetimmar), multiplicerat med antalet volt (V). Ett högre värde ger större kapacitet, ska du cykla längre sträckor ska du alltså se efter ett batteri med ett högt antal Wh.
Det finns tre olika batterityper till elcyklar; Litiumjonbatterier, NiMH-batterier och litiumpolymerbatterier. Våra elcyklar är utrustade med litiumjonbatterier, eftersom de har hög effektivitet, mindre påverkan på miljön och de laddas upp snabbare.
Det är mycket viktigt att du underhållsladdar batteriet till din elcykel; det bör alltid ligga på minst 10 %, eftersom det kan gå sönder eller förlora mycket kapacitet om det laddas ut helt. Ha som vana att underhållsladda batteriet upp till 60 – 80 %. Detta gäller även när du inte använder cykeln. Förvara batteriet torrt i rumstemperatur.
Hur länge ett batteri till elcykel håller beror på dess kvalitet och hur du underhåller och förvarar det. I regel kan man säga att batteriet håller bra i upp till 5 år. Det är viktigt att du återvinner litiumbatteriet rätt när det är förbrukat.
3 tips för att få batteriet att hålla längre
- Förvara batteriet inomhus
- Underhållsladda det så att det aldrig laddas ut helt
- Trampa mycket själv, så slits inte batteriet lika mycket. Använd bara kraften från det när du faktiskt behöver. Kör mer på plana ytor än mycket i backar, då det dras mer el för att hjälpa dig uppför dem
Display
På displayen får du information som hastighet, cyklade sträckor, batterinivå och önskad assistansnivå m.m. Displayen är vanligen monterad på cykelstyret.
Elsystem
Elsystemet är genom ledningar förbundet med motorn, displayen och batteriet och är det som hanterar kommunikationen mellan dem.
Hur ser reglerna för elcykel ut?
En elcykel räknas som cykel, så länge den uppfyller följande kriterier:
- Elmotorn ska bara kunna slås på när trycket på tramporna ökar (vilket sker när du cyklar i backar eller i motvind etc.)
- Elmotorn får inte ge extra kraft vid hastigheter över 25 km/h, vilket är den lagliga hastighetsgränsen för elcykel och elsparkcykel i Sverige
- Elmotorn ska bara förstärka kraften från ditt eget trampande
- Elmotorns kontinuerliga märkeffekt får inte överstiga 250 W
Det gör att en elcykel inte behöver någon trafikförsäkring eller fordonsregistrering. Skulle din elcykel frångå någon av ovanstående kriterier kommer den snarare att räknas som moped, vilken har andra krav och förutsättningar för att få användas i trafiken.
Allemansrätten är icke-motoriserad, vilket innebär att du i dagsläget inte får köra elcykel på stigar, leder eller fritt i terrängen utan att först ha fått lov av markägaren.
Prismatch
1-3 dagars leveranstid
Fri frakt
60 dagars bytesrätt