De 10 vanligaste frågorna om elcyklar

Som ny inom elcykel-världen dyker det ofta upp en hel del frågor. Här har vi samlat de 10 vanligaste frågorna vi får från våra kunder. Kanske du har undrat detsamma?

Loading image...

 

1. Vilka regler gäller för elcykel?

1. För att klassas som cykel är maxhastigheten för elcykel i Sverige 25 km/h.

2. Den maximala motoreffekten får inte överstiga 250 W.

3. Motorn får bara assistera när du själv trampar (skulle elcykeln kunna rulla genom en knapptryckning skulle den klassas som moped och därmed ha helt andra regler). Däremot kan du glida längre på den fart som genererats med hjälp av motorn än på en vanlig cykel.

4. Precis som på en traditionell cykel behöver en elcykel ha ringklocka, belysning fram och bak, broms och reflexer, så att cykeln syns tydligt på natten och i dålig sikt.

5. Precis som på traditionella cyklar måste de som är under 15 år bära hjälm.

6. De som är över 15 år får skjutsa upp till två barn under 10 år på en elcykel, under förutsättning att det finns säkra sittplatser för detta.

Bra att veta är att en elcykel inte behöver någon trafikförsäkring. Det finns inte heller någon åldersgräns eller krav på körkort för att cykla på en elcykel.

2. Var får jag köra med en elcykel?

Elcyklar omfattas av samma trafikregler som traditionella cyklar.

En elcykel räknas som en cykel (om den uppfyller kraven enligt punkt 1 ovan) och får därför cyklas på cykelbanor och cykelvägar, även där mopeder inte är tillåtna. Om det inte finns en utmärkt cykelbana eller cykelväg får du använda vägarna. 

Viktigt att ha i åtanke är att allemansrätten inte gäller för elcyklar. Du får alltså inte i dagsläget cykla elcykel på stigar eller obanad terräng i skog och mark utan tillstånd från markägaren.

Trafikreglerna uppdateras då och då, så håll gärna koll på Transportstyrelsens hemsida om vad som gäller när du skaffar din elcykel.

 

En man cyklar på elsykeln Ragnarok från Fosna

 

3. Hur lång kan jag cykla på ett fulladdat batteri?

Hur långt du kan cykla på en elcykel, det vill säga hur lång räckvidd elcykeln har innan du måste ladda batteriet igen, beror på flera faktorer. Vi har listat några av dessa faktorer nedan.

Batterikapacitet. Större batterier har generellt en längre räckvidd. Batterikapaciteten mäts i wattimmar (Wh), vilket innebär att ju högre kapacitet, desto längre kommer du på en laddning.

Cykeltyp. Elcyklar kommer i en mängd olika typer, till exempel citycykel, mountainbike, trekkingcykel och lastcykel. De är designade för olika ändamål och kan beroende på till exempel sin egen vikt och geometri påverka räckvidden.

Terräng. Om du cyklar i kuperad terräng eller uppför backar, så kommer elassistansen att användas mer och därmed töms batteriet snabbare.

Vindförhållanden. Motvind påverkar räckvidden eftersom du i regel behöver använda mer kraft från batteriet för att ta dig framåt.

Temperaturen utomhus. Är det varmt ute genererar batteriet mer ström och du kan ta dig längre sträckor på en laddning än vid lägre temperaturer.

Din egen pedalstyrka. Ju mer du trampar med egen kraft, desto mindre batteristyrka behöver användas och därmed får du en längre räckvidd. Du kan välja olika nivåer av elassistans och genom att använda lägre nivåer eller ingen elassistans alls, så ökas räckvidden. Använd därför gärna de högre lägena när du verkligen har behov av dem, så som i uppförsbackar eller utmanande terräng.

Cykelväxlar. Genom att använda rätt växlar ökar effektiviteten och likaså räckvidden. Ett tips är därför att använda lägre växlar vid start och uppför backar och högre växlar på plana vägar och i nedförsbackar.

Just eftersom räckvidden påverkas av dessa är det svårt att ge en exakt siffra på hur långt du kommer kunna cykla på en laddning, men generellt kan en elcykel med ett batteri på mellan 400 och 500 wattimmar ha en räckvidd på ungefär 40 – 80 kilometer. Dessa siffror är alltså en uppskattning.

 

En kvinna cyklar på elcykeln Odin från Fosna i skogen

4. Vad kostar en elcykel i drift?

En elcykel kostar otroligt lite i drift, särskilt om man jämför med en bil. Här är det givetvis olika faktorer som spelar in. Driftkostnaden beror till exempel på hur snabbt du förbrukar energin i batteriet och rådande elpriser.

Exempel: Mängden el som behövs för en laddning av ett 500 W batteri kostar ungefär 1 krona om elkostnaden ligger på 2 kronor/kWh. Om du cyklar 5 mil på en laddning innebär det en kostnad på 20 öre milen. Räknar man in inköp av cykeln, värdeminskning och underhåll blir driftkostnaden i snitt 4 kronor per mil, vilket är glada siffror jämfört med bilens snitt på 65 kronor per mil.

Elcyklar kräver inte mycket underhåll, men service och reparationer tillkommer givetvis. Du kan komma att behöva byta däck, bromsklossar och eventuellt batteri under din elcykels livstid, men det är mycket låga kostnader jämfört med en bils.

Värt att också ta med i beräkningen är att du med en elcykel varken behöver betala parkeringsavgifter, trafikförsäkring, skatt eller drivmedel.

5. Kan man använda en elcykel som en vanlig cykel?

Ja, du kan använda en elcykel på precis samma sätt som på en vanlig cykel. Det är bara att stänga av elassistansen eller cykla utan att använda motorns hjälp.

6. Måste jag ha hjälm när jag cyklar en elcykel?

Hjälmkravet i Sverige innebär att alla under 15 år måste bära hjälm när de cyklar. Det finns inga lagkrav för vuxna att bära hjälm på vare sig en vanlig cykel eller elcykel, men givetvis är det något vi rekommenderar eftersom det ökar din säkerhet betydligt.

7. Får man motion på en elcykel?

Att man inte får motion på en elcykel är en myt. Du måste trampa för egen maskin för att motorn ska ge elassistans. Du kan själv bestämma hur pass mycket motion du får ut av din elcykel genom val av växlar och assistansnivå.

En man och en kvinna cyklar på varsin elcykel i stadsmiljö

 

8. Hur ofta ska man ladda batteriet?


Först av allt: Det är inte idealiskt att ladda upp batteriet till 100% eftersom en fulladdning är påfrestande för elektroderna.

Det är oerhört viktigt att underhållsladda batteriet även när man inte använder elcykeln eftersom batteriet äter ström hela tiden. Batteriet bör aldrig laddas ut helt utan alltid ha mellan 30% – 80% kapacitet. Du behöver alltså inte ladda batteriet efter varje kort cykeltur. På displayen på din elcykel ser du hur många batteriprocent batteriet har kvar.

Vid underhållsladdning är det bra om du laddar upp batteriet till 80% åtminstone en gång i månaden.

Ladda batteriet i rumstemperatur (15 – 20 grader) då för höga eller för låga temperaturer påverkar batteriet negativt. Det är viktigt att batteriet skyddas från direkt solljus, värme och extrem kyla.

Det är också viktigt att du endast använder den laddare som tillhör din elcykels batteri, så att laddaren är anpassad efter just din modell.

Du kan läsa mer om elcykelns batteri och hur du laddar på bästa sätt i vår guide.

Läs mer

 

9. Hur får jag min elcykel att hålla så länge som möjligt?


Underhåll. Korrekt, regelbundet underhåll är avgörande för elcykelns livslängd: Kontrollera lufttrycket i däcken (på sidan av däcket kan du se hur många bar du behöver fylla det med). Smörj kedjan och andra rörliga delar och se till att bromsarna fungerar som de ska. Genom att underhålla din elcykel minskas slitage och den får en längre livslängd.

Rengöring. Tvätta regelbundet av smuts och skräp, särskilt om du cyklat i terräng. Använd aldrig en högtryckstvätt eftersom den kan skada elektroniken och tätningarna.

Service och reparationer. Ignorera inte ens små problem – lämna in din elcykel för service hos en kvalificerad cykelmekaniker eller auktoriserad verkstad om du upptäcker några problem. Även små problem kan bli större om de inte åtgärdas.

Undvik extremväder. Genom att undvika att cykla i kraftigt regn, snö eller slask, så kommer det att minska slitaget på komponenterna.

Korrekt förvaring av batteriet. Om du inte använder din elcykel under en längre tid är det viktigt att batteriet förvaras korrekt. Förvara det i ett torrt och svalt rum och underhållsladda det så att det aldrig understiger 20%.

Du kan läsa mer om hur du tar hand om batteriet i vår guide.

Läs mer

En man cyklar på en elcykel framför en orange fasad

 

10. Kan man cykla elcykel på vintern?

Huruvida din elcykel kommer att fungera att cykla på under vintern beror till stor del på storleken på däcken, motorn och batteriet. Ju större sådana, desto bättre kommer fordonet att prestera vintertid.

Cykeln kommer dock inte att gå lika bra som på sommaren; batteriet påverkas av kylan och i Sverige kan det bli ganska kallt. När temperaturen går under 10 grader och särskilt till -5 grader, kommer batteriet att påverkas avsevärt. Men med rätt förvaring och underhåll kan du i många fall även kunna njuta av att cykla under vintertid.

Mer om cykling vintertid finns att läsa i vår guide.

Läs mer