Så förvarar du din elsparkcykel och elcykel över vintern

Visst vill du att din elsparkcykel eller elcykel ska hålla så länge som möjligt? Då gäller det att ta hand om dem – även på vintern. I denna guide förklarar vi hur du vinterförvarar dina fordon, särskilt batteriet, liksom ger nyttiga, generella tips kring underhåll. Håll till godo!

Rengöring av elsparkcykel och elcykel


1. Rengör produkten med en fuktad trasa och ta bort all smuts som satt sig på produkten. Använd gärna våtservetter, en tandborste och Q-tips för att komma åt överallt. Tänk på att vara försiktig med vatten, då det kan skada elektroniken om det vill sig illa.

2. Om du har använt produkten på saltade vägar och gångvägar är det oerhört viktigt att använda en "salt remover" eller liknande produkt för att förhindra att produkten korroderar, det vill säga rostar. (Skador på grund av salt täcks inte av garantin)

3. Spraya WD40 på rörliga delar och bultar, dock inte på plastdelar.

4. Fyll däcken till rekommenderat lufttryck; 3,4 – 4 bar eller 50 – 60 psi.

5. Förvara din produkt på en torr plats, som är mellan 5 – 25 grader.

 

Håll batteriet i form

Ladda din produkt till över 50%, alltså inte till 100%. Litiumbatterier bör inte förvaras fulladdade och inte heller ska de förvaras med låg batteriprocent.

Det är jätteviktigt att underhålla batteriet minst en gång i månaden, och då laddar du upp det till över 50% per gång. Det finns annars risk för att batteriet skadas.

 

Batteriet äter ström även vid vila

Litiumbatterier har en process som ständigt "går runt" för att hålla sig vid liv. Denna process "äter" strömmen och batteriprocenten minskar därför över tid. När batteriprocenten är för låg kommer batteriet så småningom att "äta" battericellerna för att hålla sig vid liv. Det är detta som skadar batteriet och som leder till minskad prestanda och så småningom defekt batteri.

Detta gäller alla litiumbatterier och du bör använda samma praxis för alla dina produkter med sådana batterier. Telefoner och bärbara datorer är några exempel på andra produkter som använder litiumbatterier.

Hur mycket batteriprocenten minskar över tid beror på temperaturen där den förvaras, så undvik att förvara batteriet på en för kall plats. Batteriet får inte heller placeras för varmt; förvara det till exempel inte i en varm bil över vintern. Om batteriet överhettas finns det dessutom risk för brand.

 

 

Allmäna tips om batteriet till elsparkcykel och elcykel

 • Använd inte batterier från andra märken, det finns alltid en risk för olyckor och farliga situationer om man blandar komponenter som inte hör ihop
 • Förhindra elektriska stötar genom att inte öppna eller plocka isär batteriet
 • Undvik kontakt med metallföremål för att förhindra kortslutning
 • Vi rekommenderar att du använder den medföljande originalladdaren för att förhindra olycka eller brand
 • Att kassera använda batterier felaktigt är en allvarlig miljöförorening. Kassera dina batterier i enlighet med lokala lagar
 • Ladda batteriet efter varje användning, så förlängs batteriets livslängd

Service av din elsparkcykel och elcykel

Har du handlat din elsparkcykel eller elcykel hos E-Wheels? Då kan du lämna in dem för service hos oss till vår verkstad i Sisjön, Göteborg, eller i Järfälla, Stockholm, så ser vi till att fixa till dem åt dig. Vi erbjuder olika servicepaket, beroende på behov.

 

Vi kan till exempel göra:

 • Däckbyten
 • Slangbyten
 • Byte batteri
 • Bromsjustering
 • Justering vikmekanism
 • Kontroll av lufttryck
 • Total genomgång

Det är bara att svänga förbi, så tar vi hand om fordonet åt dig.

 

Kan jag köra min elsparkcykel och elcykel på vintern?

Huruvida din elsparkcykel och elcykel kommer att fungera på vintern beror till stor del på storleken på däcken, motorn och batteriet. Ju större sådana, desto bättre kommer fordonet att prestera vintertid. Fordonet kommer dock inte att gå lika bra som på sommaren; batteriet påverkas av kylan och i Sverige kan det som vi vet bli ganska kallt. När temperaturen går under 10 grader och särskilt till -5 grader, kommer batteriet att påverkas avsevärt. Men med rätt förvaring och underhåll kan du i många fall även kunna njuta av att rulla med dem vintertid. Och genom att ta hand om dem rätt, är de redo för nya äventyr när vintern har gjort sitt.