Vilka däck är optimala för din elsparkcykel?

Elsparkcyklar kommer antingen med punkteringsfria eller luftfyllda däck. Att slippa punktering är ju härligt, men finns det några nackdelar med sådana däck? Passar de luftfyllda dig egentligen bättre? Vilka fler faktorer spelar roll för körupplevelsen? Välkommen till guiden om däck.

Loading image...

 

Punkteringsfria vs. luftfyllda däck

Våra elsparkcyklar kan ibland väljas med antingen punkteringsfria eller luftfyllda däck. Låt oss jämföra de två alternativen för att se deras för- respektive nackdelar.

 

Punkteringsfria däck

De punkteringsfria däcken, även kallade massiva eller solida däck, är tillverkade av gummi och är helt massiva; de är alltså inte fyllda med luft.

Fördelar

Ökad säkerhet. Punkteringsfria däck kan motstå spikar och glasbitar, är utformade för att vara riktigt tåliga och du riskerar inte att få punktering, vilket är en trygg säkerhetsaspekt. Och att slippa punktering mitt under en körning är inte dumt. Därmed är dessa däck idealiska för stadskörning där underlaget är jämnt och risken att köra på vassa föremål stor.

Mindre underhåll. De behöver normalt sett inte bytas ut lika ofta som luftfyllda däck och du behöver inte kontrollera något lufttryck. Därmed har de också en längre livslängd.
 

Nackdelar

Sämre körupplevelse. Punkteringsfria däck upplevs som ”stummare” än luftfyllda och ger inte lika bra acceleration eller körkänsla, särskilt inte i terräng eller på ojämnt underlag.

Tyngre. Punkteringsfria däck är tyngre eftersom de varken är ihåliga eller fyllda med luft. Det påverkar accelerationskänslan.

Sämre grepp. De punkteringsfria däcken har sämre grepp om vägen, särskilt på våta eller leriga underlag.

Kan inte lagas. Ett skadat solitt däck behöver bytas ut, det kan inte lagas.

Kan minska räckvidden något.

Loading image...

En variant är att göra som på E4 V2 MAX, som har luftfyllt däck fram och punkteringsfritt bak.

 

Luftfyllda däck

De luftfyllda däcken är de vanligast förekommande på elsparkcyklar. Precis som ett cykeldäck är de tillverkade av gummi och fyllda med luft.

Fördelar

Bra grepp på vägen. Luftfyllda däck erbjuder överlägset bra grepp på vägen.

Bekväm körning. De ger en bekväm körupplevelse även på ojämnt underlag och absorberar stötar och vibrationer på ett sätt som punkteringsfria däck inte gör.

Ger en tystare körning.

Nackdelar

Risk för punktering. Det finns alltid risk för punktering. Det är mycket viktigt att man har rätt lufttryck i däcken för att de ska prestera optimalt och inte riskera att få punktering på grund av ett under- eller överfyllt däck. Får du punktering kommer du troligen behöva reparera eller byta ut däcket.

 

Loading image...

E2S V2 PRO Long Range med luftfyllda däck.

Vilket ska jag välja?

Om komfort och en behaglig jämn körupplevelse är viktigast för dig och om du kör mest i terräng och på ojämnt underlag bör du välja luftfyllda däck.

För pålitlighet och smidighet i att slippa punktering – välj de massiva punkteringsfria däcken, de är särskilt lämpade i stadsmiljö.

 

Däckstorlek en faktor att ta med i beräkningen

De vanligaste storlekarna på elsparkcyklar är från 6 tum upp till 10 tum. Däckstorleken påverkar både hastigheten och stabiliteten på en elsparkcykel.

Med ett mindre däck får du en lägre topphastighet, men det ger en bättre acceleration och är lättare att hantera, särskilt i kurvtagningar. Men ju mindre däck, desto mer tar elsparkcykeln upp ojämnheter i marken.

Kör du ofta på ojämna ytor kan ett större däck vara ett gott val och du får en högre topphastighet, men de kan vara mer svårmanövrerade.

Däckmönstret i sin tur påverkar greppet om underlaget. Vissa däck har mönster som är mer lämpade för stadskörning, medan andra har mönster som passar bättre för ojämna ytor eller rentav terrängkörning.

Kika på däckens slitbana för optimal prestanda

Däcken på en elsparkcykel slits precis som däcken på cyklar och bilar. För ett bra fast grepp om underlaget har däcken slitbana. Med tiden kommer slitbanans yta att slitas ner. Slitna däck behöver bytas ut för att du ska få en säker och optimal körning. Se på hur däcken ser ut när du packar upp din elsparkcykel och håll koll på däckens slitbana med jämna mellanrum.

Nya däck kan du beställa på vår hemsida.

Loading image...

Vill du undvika punktering?

För att förhindra punktering är det A och O att däcken har rätt lufttryck. Korrekt pumpade däck ger absolut bäst prestanda, körupplevelse, kontroll och hastighet.

Lufttrycket mäts i enheten bar och ju mer bar dina däck har, desto högre är lufttrycket i dem. 

Däck som är överpumpade kan orsaka en ojämn körning och gör elsparkcykeln svårare att styra.

Hur mycket bar däcken på just din elsparkcykelmodell ska ha ska stå i den medföljande manualen och på däcken.

 

Loading image...