Så väljer du rätt elsparkcykel

Att välja rätt elsparkcykel kan vara svårt. Hur mycket väger den? Hur låser jag den? Hur långt kan jag köra innan jag måste ladda den på nytt och vilken modell passar mig bäst? Här får du lite hjälp på traven inför ditt val.

Nedan hittar du en översikt över de viktigaste egenskaperna hos våra bästsäljare och vad som skiljer dem åt så att du enkelt kan hitta den elsparkcykel som passar dig.

Under översikten hittar du en beskrivning av hur de olika egenskaperna kan påverka ditt val så att du kan vara säker på att välja rätt.

Om du har fler frågor får du gärna kontakta vår kundtjänst

 

  E2S V2 Standard/Long Range E2S V2 LITE E2S V2 PRO Long Range E2S V2 MAX E4 V2 MAX

E7 PRO

Optimal räckvidd 25 km/35 km 25 km 50 km 60 km 80 km 80 km
Vikt 12,5 kg 12,5 kg 14 kg 19 kg 23 kg 31 kg

Topphastighet

20 km/h** 25 km/h 20 km/h** 20 km/h** 20 km/h** 40+ km
Hopfällbar Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Motor

250 watt nominell, 700 watt max 250 W Nominell motoreffekt, 500 W max 350 watt nominell, 1000 watt max 600 watt nominell, 1600 watt max 1000 watt nominell, 2211 watt max 52 V 2400 W, (2x1200 W)
Hjul/Däck 8.5" luftfyllda / 8.5" luftfyllda eller punkteringsfria 8.5" luftfyllda 10" luftfyllda eller punkteringsfria 10" luftfyllda 10" luftfyllda 10" Slangfria däck
Laddningstid

5 – 6 timmar / 6 – 7 timmar

3 - 4 timmar

6 – 7 timmar dubbel laddare * 6 – 8 timmar 7 – 9 timmar 10 timmar
Bromsar Skivbroms bak och regenerativ elektronisk motorbroms fram Skivbromsar bak + Regenerativ elektronisk motorbroms fram Skivbroms bak och regenerativ elektronisk motorbroms fram Elektronisk broms bak och trumbroms fram Skivbroms bak och regenerativ elektronisk motorbroms fram Nutt Hydrauliska skivbromsar
IP-Certifiering

Ja, IP56

Ja, IP56

Ja, IP56

Ja, IP56

Ja, IP54

Ja, IP54

Tillhörande app

Ja, för att låsa, se batterikompatibilitet osv.

Ja, för att låsa, se batterikompatibilitet osv.

Ja, för att låsa, se batterikompatibilitet osv.

Ja, för att låsa, se batterikompatibilitet osv.

Ja, för att låsa, se batterikompatibilitet osv.

Nej

*Dubbel laddare: Produkten har två laddningsportar och kan laddas med två laddare samtidigt för att minska laddningstiden.

** Tillgänglig med högre topphastighet – § Vi vill påminna dig om att för små elfordon utan pedaler är maxhastigheten 20 km/h och den maximala nominella effekten är 250 W när den används på allmänna vägar. Kom ihåg skydd vid körning.

 

 

 

Optimal räckvidd

Med optimal räckvidd menas hur långt elsparkcykeln kan köra under optimala förhållanden innan den behöver laddas. Faktorer som påverkar räckvidden är till exempel backar, vind, din vikt, underlag och temperatur. Så eftersom uppförsbackar drar mer batteri kan det löna sig att välja en modell med en längre optimal räckvidd, om din regelbundna väg är backig. 

 

Topphastighet

Högsta tillåtna hastighet för små elfordon är 20 km/h och våra elsparkcyklar med laglig märkning kommer med en spärr som uppfyller det kravet. Spärren har ingen betydelse i backar eftersom man får full effekt från motorn tills spärren aktiveras vid 20 km/h.

Vissa elsparkcyklar kan beställas med högre topphastighet, men vi vill påminna om att den högsta tillåtna hastigheten för små elfordon är 20 km/h. När du väljer egenskapen 20 km/h (laglig) innebär det att elsparkcykeln är laglig.

 

Vikt/hopfällbar

Ett större batteri innebär att elsparkcykeln väger mer, men har längre räckvidd. Om du vill använda elsparkscykeln för att ta dig till buss- eller spårvagnshållplatsen och vill ta med den ombord kan vikten ha störst betydelse för vilken du väljer. Ju lättare elsparkscykeln är, desto lättare är den att bära. Tänk på att de flesta elsparkcyklar är hopfällbara och att du enkelt kan bära dem i styret.

 

Motor

För att ange motorprestandan för våra elsparkcyklar använder vi nominell watt och maximal watt. Nominell watt är den effekt du får från motorn under hela körningen, medan max watt är den effekt som används vid acceleration.

 

 

E2S V2 MAX Long Range elsparkcykel från E-Wheels
Loading image...

Hjul

Ju mindre och hårdare hjul, desto mer tar cykeln upp ojämnheter i marken. Det enklaste sättet att dämpa är därför att förse sparkcykeln med stora hjul och rejält luftfyllda däck. Detta gör det också enklare att ta sig över mindre hinder. På vissa modeller kan man välja punkteringsfria däck som minskar behovet av underhåll, men som minskar räckvidden för elsparkcykeln något.

 

Laddningstid

Tiden det tar för elsparkcykeln att fulladdas när batteriet är helt tömt.

 

Bromsar

Våra modeller kommer i huvudsak med tre olika typer av bromsar:

Mekanisk skivbroms – Detta är det vanligaste och billigaste alternativet men också det mest underhållskrävande. Bromsen fungerar genom att bromsspaken dras in, bromsvajern sträcks och klossarna på bromsoket kläms in mot bromsskivan.

Trumbroms – En trumbroms är en broms som utnyttjar friktion från en kloss, ett bromsband eller en skiva som trycker mot en roterande cylinder. I likhet med den mekaniska bromsen kräver den mer underhåll, men lyckligtvis är den väldigt lätt att justera själv eftersom det bara är en vajer som behöver dras åt. Instruktionsvideor finns på vår hemsida.

Hydraulisk skivbroms - De mest pålitliga och de som kräver minst underhåll är de hydrauliska skivbromsarna. Hydrauliska skivbromsar fungerar genom att en icke-komprimerbar vätska pressas från handtaget till bromsklossarna i bromsoket. Denna typ har de bästa bromsegenskaperna och är alltid en säker vinnare.

 

IP-certifiering

IP står för Ingress Protection och IP-systemet används globalt för att klassificera skyddet en produkt har mot intrång från fasta föremål och vatten.

Med en IP-certifiering på 56 har produkten till exempel ett godtagbart skydd mot damm och små partiklar, liksom fullt skydd mot större fasta objekt. 

Precis som övriga elsparkcyklar på marknaden bör man vara försiktig med att utsätta produkten för stora mängder vatten, då det kan tränga igenom till elektroniken.

Observera att vi inte rekommenderar användning av elsparkcykeln under vintertid eftersom vägsalt kan orsaka oåterkalleliga skador på elsparkcykeln som inte täcks av vår reklamationsrätt. 

Mer om IP-certifiering

 

Tillhörande app

De flesta av våra elsparkcyklar har en tillhörande app. Via appen kan man få översikt över hur långt man har kört, batterikapacitet. Dessutom kan du låsa din elsparkcykel från den. Vi råder dock ändå till att köpa till ett skivlås till elsparkcykeln för ökad säkerhet. 

Loading image...

Nominell effekt vs. maximal effekt

För att ange motorprestandan för våra elsparkcyklar använder vi termerna nominell effekt och maximal effekt. Dessa skiljer sig mycket åt och det är viktigt att hålla isär begreppen.

Nominell effekt (kontinuerlig effekt) är den effekt du får från motorn under långa tidsperioder. Maximal effekt är den effekt som används under en mycket kort stund. En maximal effekt som varar i mer än några sekunder kommer att producera så mycket värme att motorn kan få permanenta skador. Så här fungerar alla elmotorer och vanligtvis anges både nominell och maximal effekt i produktbladet

En produkts nominella motoreffekt är en viktigare parameter än dess maximala effekt, eftersom den indikerar hur motorn kommer att prestera under körning.