Så väljer du rätt elcykel

Att välja rätt elcykel är inte alltid det lättaste. Det finns en mängd egenskaper att välja mellan och hur fungerar den? Hur långt kan jag cykla innan jag måste ladda på nytt och vad är egentligen en vevmotor? Vi hjälper dig att reda ut begreppen.

Här har vi samlat sådan information som du som förstagångsanvändare behöver veta om elcyklar.

Här nedan hittar du en översikt över de viktigaste egenskaperna hos våra bästsäljare så att du enkelt kan hitta den elcykel som passar dig. Vi har många modeller att välja mellan, för dam har vi till exempel modeller med lägre insteg, liksom klassiska modeller för herrar och unisexmodeller som passar de flesta. 

Vi har också ställt samman en översikt där vi förklarar de olika produktegenskaperna så att du enklare kan hitta den elcykel som passar just dig bäst!

Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.

 

Momas Jason 2022

imagercu2i.png

Momas All TerrainAll Terrain Sportimageo4id.png

Momas Balance 2022

imagep8i22.png

Momas Focus 2022

image1uk72h.png

 

Momas L2 2022

image76rkm.png

 

Optimal räckvidd

100 km

100 km / 110 km

100 km

100 km

100 km

Topphastighet

25 km/t *

25 km/t *

25 km/t *

25 km/t *

25 km/t *

Motoroptimering tillgänglig

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Vikt

23 kg

23 kg

25 kg

25 kg

26 kg

Växlar

8

10

8

8

8

Gångassistans

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Laddningstid

6-8 timmar

6-8 timmar/ 7-9 timmar

6-8 timmar

6-8 timmar

6-8 timmar

Motor

Bewo 36V / 250W krankmotor

Bafang M400, 36V / 250W

Krankmotor / Bafang M600, 48V 500w krankmotor

Bewo 36V / 250W krankmotor

Bewo 36V / 250W krankmotor

Bewo 36V / 250W krankmotor

Flera ramstorlekar

Ja, S, M, L och XL

Ja, M, L och XL

Ja, S och M

Ja, M/L och L/XL

Ja, S och M

Däck och fälgar

27,5"

29"

28"

28"

28" hybrid (asfaltscykel)

Låsbar dämpargaffel

Nej

Ja

Nej

Nej

Nej

Skärmset ingår

Nej

Nej

Ja

Ja

Ja

* Tillgänglig med högre toppfart. 

 

Beskrivning av egenskaper

 

Extrautrustning och tillbehör

Vi har ett brett urval av extrautrustning och tillbehör till din nya elcykel. Här hittar du ett stort urval. Vi har hjälmar, skivlås, mobilhållare, skärmset och mycket mer. 

Optimal räckvidd

Optimal räckvidd beskriver hur långt elcykeln kan färdas under optimala förhållanden innan den måste laddas. 

Topphastighet

Högsta tillåtna hastighet för elcyklar är 25 km/h och våra elcyklar levereras med en spärr som uppfyller det kravet. Spärren har ingen betydelse i backar, det vill säga att man får full kraft från motorn upp till 25km/h. Vid hastigheter över 25 km/h upphör motorn att ge kraft. Vissa elcyklar kan beställas med en högre topphastighet, men vi vill påminna om att högsta tillåtna hastighet är 25 km/h.

Motoroptimering

Motoroptimering förhindrar att motorn stängs ner vid högsta hastigheten. Normalt sett stänger motorn 100% av kraften vid 25 km/h. Vid optimering görs den här övergången mycket mjukare och man tillåts lägga till en hastighetsökning på 10 %. Du kan därmed bibehålla topphastigheten utan att irritera dig över att motorn stannar av. Om hastigheten överstiger 25 km/h kommer motorn givetvis att minska effekten utan att kopplas bort tills effekten gradvis åter ökar så snart motorn uppfattar att du åter är på väg ner mot 25 km/h. Optimeringen gör motorn upp till 20% mer energibesparande genom att man får bort de största effektsvängningarna. Motoroptimering är något vi rekommenderar.

Vikt

Elcykelns vikt påverkas av bland annat batteriet. De flesta av våra elcyklar väger mellan 23 – 26 kg (våra elektriska fatbikes är något tyngre och väger omkring 30 – 35kg). 

Växlar

Våra elcyklar har ett skiftande antal växlar. Om du vet att du kommer cykla väldigt i backig terräng kan det vara lämpligt att välja en cykel med flera växlar. 

Gångassistans

Detta innebär att motorn går av sig själv i 6 km/h utan att du behöver trampa på pedalerna. Detta är praktisk om du behöver leda cykeln uppför en backe eller vill ha lite starthastighet.

Motor

En mittmonterad vevmotor är att föredra eftersom placeringen ger cykeln en bra viktbalans och en jämn och bra dragkraft. Dessutom förenklas underhåll som t.ex. däckbyten eftersom det inte kräver att delar av motorn tas bort/flyttas, till skillnad från om motorn är monterad på bak- eller framhjulet.

Ramstorlek

De flesta cyklarna finns i flera storlekar. Det som skiftar är storleken på ramen. Din längd är avgörande för vilken storlek du bör välja. Detta kan du hitta mer information om på vår särskilda produktsida. Du kan självklart också besöka oss i våra butiker för att testa vilken ramstorlek som passar dig bäst.

Däck

Ju fler tum, desto bättre rullar elcykeln. 29" rullar bättre än 27,5". Det blir mindre rullmotstånd och hjulen rullar bättre. Många upplever också att större däck leder till bättre dämpning för cykeln. Vi erbjuder olika cyklar, med olika typer av däck for att du ska hitta det bästa möjliga för just dig. Vi har elektriska hybrid-elcyklar som passar bäst i områden med asfalt och grus. Vi erbjuder även elektriska terrängcyklar som är tänkta för tuffare terräng som exempelvis skog och grus.

Laddningstid

Laddningstid anger den tid det tar att fulladda batteriet när det är helt tomt.  

Bromsar

En elcykel är av naturliga orsaker tyngre än en vanlig cykel, därför är väl fungerande bromsar nödvändigt för säkerheten. Våra elcyklar levereras med både mekaniska och hydrauliska skivbromsar. Mekaniska bromsar påminner om en gammal V-broms och måste justeras allteftersom den slits. De hydrauliska bromsarna reagerar snabbt, har stark effekt och kräver mindre underhåll.

Låsbar dämpargaffel

En låsbar dämpargaffel en lämpligt om du använder elcykeln på olika sorters underlag. Oftast låser man dämpargaffeln när man cyklar på asfalt. Detta för att kraften från tramporna används på en bättre och mer energibesparande sätt.

 

 

Relaterade artiklar: elcykel
Så använder du din nya elcykel
Reparation av din elcykel

Relaterade artiklar: elsparkcykel
Så väljer du rätt: elsparkcykel
Så använder du din nya elsparkcykel
Reparation av din elsparkcykel