Så väljer du rätt: Elsparkcykel

Att välja rätt elsparkcykel kan vara svårt. Hur mycket väger den? Hur låser jag den? Hur långt kan jag köra innan jag måste ladda den på nytt och vilka tillbehör medföljer i förpackningen?

Här har vi samlat den information som du behöver veta som förstagångsanvändare.

Nedan hittar du en översikt över de viktigaste egenskaperna hos våra bästsäljare och vad som skiljer dem åt så att du enkelt kan hitta den elsparkcykel som passar dig. 

Under översikten hittar du en beskrivning av hur de olika egenskaperna kan påverka ditt val så att du kan vara säker på att välja den elsparkcykel som passar just dig!

Om du har fler frågor kan du kontakta vår kundtjänst.

Vi har också en el-sparkcykel för barn, E-Wheels E2S Junior

 

E2S V1

imagemzseo.png

E2S V2

Standard Long Range

imagerzvb.png

PRO Long Range

imageat3ls.png

E2S V2 Max

imageuz44.png

E4 V2 Max

imageuxr7u.png

Optimal räckvidd

25 km

25 km / 35 km

50 km

60 km

80 km

Vikt

12 kg

12,5 kg

14 kg

19 kg

23 kg

Längd från bottenplatta till överdel

95 cm

95 cm

100 cm

100 cm

105 cm

Hopfällbar

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Topphastighet

20 km/t

20 km/t **

20 km/t **

20 km/t **

20 km/t **

Motor

250 watt nominell, 500 watt max

350 watt nominell, 700 watt max

350 watt nominell, 1000 watt max

600 watt nominell, 1600 watt max

1000 watt nominell, 2211 watt max

Hjul / däck

8.5"

8.5" luftfyllda / 8.5" luftfyllda eller punkteringsfria

10" luftfyllda eller punkteringsfria

10" luftfyllda

10" luftfyllda

Laddningstid

Ca 5 timmar

5-6 timmar / 6-7 timmar

6-7 timmar dubbel laddare *

6-8 timmar

7-9 timmar

Bromsar

Skivbroms bak och regenerativ elektronisk motorbroms fram.

Skivbroms bak och regenerativ elektronisk motorbroms fram.

Skivbroms bak och regenerativ elektronisk motorbroms fram.

Elektronisk broms bak och trumbroms fram

Skivbroms bak och regenerativ elektronisk motorbroms fram.

IP-certifiering

Nej

Ja, IP56

Ja, IP56

Ja, IP56

Ja, IP54

Tillhörande app

Nej

Ja, för att låsa, se batterikompatibilitet osv.

Ja, för att låsa, se batterikompatibilitet osv.

Ja, för att låsa, se batterikompatibilitet osv.

Ja, för att låsa, se batterikompatibilitet osv.

Liknande modeller

Xiaomi Mi Essential Lite

Xiaomi Mijia M365

Xiaomi PRO 2

Ninebot by Segway Max G30D

Joyor Y8S

*Dubbel laddare: Produkten har två laddningsportar och kan laddas med två laddare samtidigt för att minska laddningstiden..

** Tillgänglig med högre topphastighet – § Vi vill påminna dig om att för små elfordon utan pedaler är maxhastigheten 20km/h och den maximala effekten är 250W när den används på allmänna vägar. Kom ihåg skydd vid körning!

 

Beskrivning av egenskaper

 

Extra utrustning och tillbehör

Vi har ett brett urval av extra utrustning och tillbehör till din nya elsparkcykel. Vi har allt från hjälmar och skivlås till mobilhållare och mycket mer. 

 

Optimal räckvidd

Med optimal räckvidd menas hur långt elsparkcykeln kan köra under optimala förhållanden innan den behöver laddas. Tänk på att uppförsbackar drar mer batteri. Om du vet med dig att du ofta kommer köra din el-sparkcykel där det är väldigt backigt kan det löna sig att välja en modell med en längre optimal räckvidd. 

 

Vikt/hopfällbar

Ett större batteri innebär att elsparkcykeln väger mer men har längre räckvidd. Om du vill använda elsparkscykeln för att ta dig till buss- eller spårvagnshållplatsen och vill ta med den ombord kan vikten ha störst betydelse för vilken du väljer. Ju lättare el-sparkscykeln är, desto lättare är den att bära. Tänk på att de flesta el-sparkcyklar är hopfällbara och att du enkelt kan bära dem i styret.

 

Topphastighet

Högsta tillåtna hastighet för små elfordon är 20 km/h och våra elsparkcyklar med laglig märkning kommer med en spärr som uppfyller det kravet. Spärren har ingen betydelse i backar eftersom man får full effekt från motorn tills spärren aktiveras vid 20 km/h. Vissa elsparkcyklar kan beställas med högre topphastighet, men vi vill påminna om att den högsta tillåtna hastigheten för små elfordon är 20 km/h. När du väljer egenskapen 20 km/h (laglig) innebär det att elsparkcykeln är laglig.

 

Motor

För att ange motorprestandan för våra elsparkcyklar använder vi nominell och maximal watt. Nominell watt är den effekt du får från motorn under hela körningen, medan max watt är den effekt som används vid acceleration.

 

Hjul

Ju mindre och hårdare hjul, desto mer tar cykeln upp ojämnheter i marken. Det enklaste sättet att dämpa är därför att förse sparkcykeln med stora hjul och rejält luftfyllda däck. Detta gör det också enklare att ta sig över mindre hinder. På vissa modeller kan man välja punkteringsfria däck som minskar behovet av underhåll men den minskar även räckvidden för elsparkcykeln något. 

 

Laddningstid

Tiden det tar för elsparkcykeln att fulladdas när batteriet är helt tömt. 

 

Bromsar

Våra modeller kommer i huvudsak med tre olika typer av bromsar:

  • Mekanisk skivbroms – Detta är det vanligaste och billigaste alternativet men också det mest underhållskrävande. Bromsen fungerar genom att bromsspaken dras in, bromsvajern sträcks och klossarna på bromsoket kläms in mot bromsskivan.

  • Trumbroms – En trumbroms är en broms som utnyttjar friktion från en kloss, ett bromsband eller en skiva som trycker mot en roterande cylinder. I likhet med den mekaniska bromsen kräver den mer underhåll, men lyckligtvis är den väldigt lätt att justera själv eftersom det bara är en vajer som behöver dras åt. Instruktionsvideor finns på vår hemsida.

  • Hydraulisk skivbroms - De mest pålitliga och de som kräver minst underhåll är de hydrauliska skivbromsarna. Hydrauliska skivbromsar fungerar genom att en icke-komprimerbar vätska pressas från handtaget till bromsklossarna i bromsoket. Denna typ har de bästa bromsegenskaperna och är alltid en säker vinnare.

IP-certifiering

IP står för Ingress Protection och IP-systemet används globalt för att klassificera skyddet en produkt har mot intrång från fasta föremål och vatten.

Med en IP-certifiering på 56 har produkten till exempel ett godtagbart skydd mot damm och små partiklar, liksom fullt skydd mot större fasta objekt. 

Precis som övriga elsparkcyklar på marknaden bör man vara försiktig med att utsätta produkten för stora mängder vatten, då det kan tränga igenom till elektroniken.

Mer information om IP-systemet finns här.

Observera att vi inte rekommenderar användning av elsparkcykeln under vintertid eftersom vägsalt kan orsaka oåterkalleliga skador på elsparkcykeln som inte täcks av vår garanti. 

Tillhörande app

De flesta av våra elsparkcyklar har en tillhörande app. Via appen kan man få översikt över hur långt man har kört, batterikapacitet. Dessutom kan du låsa din elsparkcykel från den. Vi råder dock ändå till att köpa till ett skivlås till elsparkcykeln för ökad säkerhet. 

 

Relaterade artiklar

Så använder du din nya el-sparkcykel
Reparation av din el-sparkcykel


Relaterade artiklar elcykel

Så väljer du rätt: elcykel
Så använder du din nya elcykel
Reparation av din elcykel