Enhjuling

Den elektriska enhjulingen tar lite plats, är smidig när du vill transportera dig och har med sin futuristiska design tagit många med storm. Här finner du slimmade enhjulingar från märken som KingSong, Airwheel och Gotway.

Vad är en elektrisk enhjuling?

Precis som det låter är en elektrisk enhjuling ett enhjuligt, självbalanserande fordon som drivs av en elmotor. Motorn ger kraft till hjulet via en kedja eller remdrift och är i regel placerad i enhjulingens bas, där det oftast även sitter ett batteri som förser motorn med ström.

Till skillnad från en elcykel eller elsparkcykel använder du istället för gasreglage din egen kropp för att initiera acceleration, sväng och inbromsning. En elektrisk enhjuling har vanligtvis två pedaler så att man kan styra hastighet och bromsning. För att åka framåt trycker man ner den högra pedalen och för att åka bakåt den vänstra. När man trycker ner båda pedalerna samtidigt bromsas hjulet.

 

7 skäl att välja en elektrisk enhjuling

 • Precis som elsparkcyklar och elcyklar är den elektriska enhjulingen ett miljövänligt alternativ till bilen. Den ger noll utsläpp!
 • Tar oerhört liten plats i trafiken; ta farväl av bilköer
 • Kräver minimalt med underhåll
 • Glädjefull att köra
 • Ger dig frisk luft samtidigt som du smidigt tar dig från A till Ö
 • Lätt att bära med sig
 • Kräver ingen fordonsregistrering eller trafikförsäkring

 

Vad finns det för regler för elektriska enhjulingar?

 • Hastighetsgränsen för en elektrisk enhjuling i Sverige är 20 km/h, med en märkeffekt om 250 W
 • Elektriska enhjulingar klassas som cykel, precis som elcyklar och elsparkcyklar, och omfattas av samma regler och bestämmelser. Och precis som vilket elektriskt fordon som helst, gäller inte allemansrätten.
 • Du behöver tillstånd från markägaren för att använda enhjulingen i skog och mark
 • Hjulet måste vara försett med bromsar, belysning och reflexer

 

Att tänka på när du ska köpa en elektrisk enhjuling

Genom att svara på nedan frågor kommer valet av enhjuling förhoppningsvis att bli lättare.

Vad ska du använda den till?

Om du vill använda hjulet att pendla med behöver du försäkra dig om att räckvidden är tillräckligt lång för att du ska kunna ta dig från dörr till dörr utan att behöva ladda batteriet.

Vilka funktioner vill du ha?

Elektriska enhjulingar kan ha allt från grundfunktioner, till mer avancerade sådana som inbyggd Bluetooth, blinkers och lampor och som är kompatibla med din smartphone. Vilka funktioner har du nytta av?

Vilken vikt på hjulet?

Om du planerar att bära enhjulingen en del (om du till exempel tar med det i kollektivtrafiken osv.), så kanske du inte vill ha en av de tyngre modellerna. I regel väger en elektrisk enhjuling mellan 10 – 15 kilo.

Tips!

Det kan ta lite tid i början att lära sig att hantera och köra en elektrisk enhjuling. Provkör det därför i ett inhägnat, lugnt område tills du behärskar tekniken. Använd gärna hjälm.